6 d’oct. 2011

BICICAMP: BONA FEINA, PACIÈNCIA I PERSEVERÀNCIA PER L'ÚS DE LA BICICLETA AL CAMP DE TARRAGONA


 De vegades, sembla que les coses més òbvies són les més difícils. Sembla obvi que en una ciutat com Reus, amb molt poc desnivell i on la climatologia és favorable (ben al contrari de ciutats nord-europees, com Holanda i Dinamarca, on la climatologia és inclement), l'ús de la bicicleta per als desplaçaments interns hauria de ser massiu i promogut activament per l'ajuntament, per descongestionar el trànsit i reduir la contaminació atmosfèrica. De fet, en els últims anys hem notat un increment de l'ús de la bicicleta als nostres carrers i, fins i tot, sembla que els cotxes s'hi comencin a acostumar.

Així, el 2010 nasqué Bicicamp, amb l'objectiu de promoure l'ús de la bicicleta a la ciutat, un projecte que ha anat creixent més enllà de Reus, amb la intenció de donar a conèixer la xarxa de camins que permet desplaçar-se en bicicleta pels pobles del Camp de Tarragona. Intregada per un grup de pencaires que creu sincerament en què això és possible, Bicicamp es va posar a treballar conjuntament amb l'Ajuntament de Reus, treball del que se'n desprenen accions com el carril de seguretat i preferència de pas de la bicicleta en alguns carrers de Reus, un projecte que fins i tot ha admirat un país tan llunyà com Korea.

Tota aquesta tasca sembla que corre el perill de ser estroncada pel desconeixement i/o manca d'interès que sembla regnar ara a l'administració municipal, fet que seria una gran llàstima tenint en compte tot el que s'ha aconseguit fins al moment i la ingent tasca duta a terme. Esperem que tot plegat segueixi endavant i que lo més obvi sigui també lo més fàcil de fer realitat. Us deixem amb el manifest i comunicat de Bicicamp referent a l'última maltempsada en forma de senyals de prohibició de bicicletes, permetent impunement la circulació motoritzada.


MANIFEST.

A tots els ciutadans i ciutadanes,

Els usuaris de la bicicleta volem aconseguir que l’ús de la bicicleta arribi al seu màxim desenvolupament, afavorint d’aquesta manera la mobilitat sostenible i el benestar de la població.

A inicis del 2010  BiciCamp  naixia  amb la presentació a la ciutadania d’un manifest que començava   amb aquest mateix primer paràgraf. Ho feia com a reacció a l’aparició de senyals de  prohibició per  circular en bicicleta per tres  vies de la ciutat  de Reus:   carrer  de Llovera, Monterols i part del passeig de Prim. La longitud de les vies no era molt destacada però sí la visualització d’una política de mobilitat restrictiva per la bicicleta.

BiciCamp ha col•laborat i participat amb l’Ajuntament de Reus al llarg d’un any en la millora de la mobilitat sostenible i segura a la ciutat pels usuaris de la bicicleta però també pels vianants i els usuaris dels vehicles a motor.  BiciCamp  realitza desinteressadament el gruix de les activitats a Reus de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2011, tot i que l’actual equip de govern manifesta públicament el seu desinterès a  les demandes de l’entitat per mantenir les condicions de mobilitat segura per les bicicletes en els carrers del centre de la ciutat. BiciCamp DENUNCIA que durant els darrers dies s’han instal•lats nous senyals de prohibició a la circulació de bicicletes a totes les vies que porten a la plaça del Mercadal. BiciCamp no ha participat ni ha estat informada  d’aquest canvis dràstics en la mobilitat amb  bicicleta en el centre de la ciutat.

BiciCamp NO ENTÈN  les raons que fan que vehicles de dues o més rodes motoritzats puguin accedir a la plaça del Mercadal i només sigui la bicicleta el vehicle que no pot circular per les vies que menen a aquesta. El nucli central de la ciutat de Reus ara no és accessible per aquesta opció de mobilitat que no genera contaminació atmosfèrica ni acústica.

BiciCamp DEMANA  explicacions  a l’alcalde per  aquesta  discriminació injustificada a  aquesta opció de mobilitat i EXIGEIX poder circular amb bicicleta per totes les vies per on ho poden fer altres vehicles i també per aquelles vies per on no poden circular els vehicles motoritzats però que per les seves característiques no suposen perill pel vianant el pas de les bicicletes.

BiciCamp  SOL•LICITA  a tots els grups municipals de l’ajuntament de Reus que  emparin els usuaris de la bicicleta i demanin explicacions a l’equip de govern.

BiciCamp CONVOCA als ciutadans i ciutadanes usuaris de la bicicleta a una acció reivindicativa a realitzar un cop hagi finalitzat la Pedalada contra el Canvi Climàtic de diumenge 2 d’octubre. 

Les entitats, associacions ciutadanes i particulars que ens adherim a aquest manifest compartim el convenciment que la mobilitat en bicicleta ha de ser habitual en la nostra ciutat i en el nostre territori i que cal promocionar el seu ús.

Reus, 30 de setembre de 2011

COMUNICAT

En referència al manifest donat a conèixer per BiciCamp en data 30 de setembre volem fer saber que el president de BiciCamp ha rebut a dia d’avui 1 d’octubre les trucades del cap de la Guàrdia Urbana, sr. Ribera i de l’Alcalde sr. Carles Pellicer informant que la senyalització prohibitiva a la circulació de les bicicletes feta en els darrers dies als carrers que donen accés a la plaça del Mercadal ha estat una errada dels serveis municipals. Tant el cap de la Guàrdia Urbana com l’Alcalde han comunicat el seu compromís que la senyalització prohibitiva serà retirada dilluns 3 al matí.
Entenem que aquesta situació s’ha produït per la manca de convocatòria de reunions de la taula de treball amb la Guàrdia Urbana, fins fa pocs mesos encara operativa, per l’anàlisi i estudi de vies segures per la mobilitat amb bicicleta a la ciutat.
BiciCamp demana que es reprenguin les reunions de la taula de treball amb la Guàrdia Urbana i la creació d’una Comissió de Mobilitat on BiciCamp participi juntament amb altres entitats implicades. Esperem resposta a aquesta demanda en un termini no superior a dues setmanes.
BiciCamp reclama el repintat immediat de la senyalització horitzontal de les vies segures al tomb de ravals i altres vies que ho requereixin. Convidem als usuaris de la bicicleta a donar suport a aquesta demanda circulant per aquestes vies segures al finalitzar la Pedalada en contra del Canvi Climàtic de diumenge 2 d’octubre.
 
Reus, 2 d’octubre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada